1.Ziemniaki przepuścić przez praskę, przełożyć do miski i podzielić na 4 części, jedna część odłożyć na bok i w te miejsce wsypać po równi mąki pszennej i ziemniaczanej, wbić jajo i posolić. Dodać tę odłożoną wcześniejczęść ziemniaków. Wyrobić masę. Jeśli się klei do rąk podsypać troszkę mąką
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i mięso mielone, wszystko razem przemieszać i podsmażyć aż mięso nie będzie surowe.Przestudzić.
Dużą łyżką nakładać na dłoń obsypaną mąką porcję ciasta, uformować kulkę i rozpłaszczyć ją, nałożyć łyżkę farszu zlepić. Nadać lekko owalny kształt. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 3-5 min po wypłynięciu. Polać okraską.
Komentarze