Mieszane leczo z bobem

4.5 (201 ocen)

Nazwałam mieszane, bo przyrządziłam je z papryki, cukinii i bobu. Jeśli lubicie to warzywo zapraszam do spróbowania.

Składniki:

  • 500 g cukinii (waga po obraniu)
    1 czerwona papryka
    200 g bobu (waga po obraniu ze skórek)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    czosnek niedźwiedzi
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    liść laurowy
    ziele angielskie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Mieszane leczo z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób ugotować z dodatkiem cukru i soli przez 10 minut. Odcedzić, obrać z łupin.
    Cukinię obrać, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski, cebulę w kostkę, a czosnek drobno pokroić. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę.
    Kolejno dodać cukinię i zalać wodą, tak aby płyn przykrył warzywa. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i paprykę ostrą. Dusić pod przykryciem.
    Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i obrany bób. Podawać np. z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować