Jestem wdową i rencistką. Mieszkam z mamą, córką Agnieszką i synem Darkiem. To mnie przypadło w udziale codzienne gotowanie, ale sprawia mi to dużą przyjemność.
Mięso pietruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę pietruszki myjemy, dokładnie osączamy i drobniutko siekamy. Kaszę wsypujemy na gęste sito, płuczemy pod strumieniem bieżącej wody i dokładnie osączamy.
2.Do mięsa mielonego wbijamy jajka i wsypujemy kaszę. Dodajemy vegetę i natkę pietruszki. Starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Masę mięsną dzielimy na dwie porcje. Każdą oddzielnie wkładamy do torebki foliowej, ciasno upychamy i zawiązujemy. Owijamy gazą, ściskamy i na końcach związujemy mocną bawełnianą nicią. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę.
4.Woreczki z mięsem wyjmujemy z wody, obciążamy i odstawiamy na 4 godziny, aż mięso zastygnie. Mięso pietruszkowe jest znakomite na zimno, jako przystawka, zamiast wędliny.
Komentarze