Mięso królika w sosie musztardowo -winnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mięśo królika jest popularne w kuchni czeskiej, w polskiej rzadziej , a szkoda bo jest zdrowe i smaczne. Je je przyrządzam na różne sposoby , najczęściej w postaci sosu .Z musztardowo-winnym sosem mięso to smakuje wysmienicie .Aromatyczne i sycące danie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1\2 królika podzielioe ne kawałki , około 4 łyzki oleju, 1 posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka majeranku, 3 szklanki białego wytrawnego wina, 3 łyżki musztardy , natka , liśc selera .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso królika w sosie musztardowo -winnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowac wode.Obgotowac w niej na małym ogniu mięso królika przez około 30 minut.
    W rondelku rozgrzac olej - zeszklić cebulę. dodac ostudzone i pokrojone w wieksza koste mięso królika Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i smażyć dalej. Zalać winem, dodać pietruszkę, natkę posiekaną , liśc selera, majeranek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.. Mozna tez doprawic dodatkowo vegetą ( ja uzywam domowej vegety-zmielone warzywa i zioła)Przykryć i dusić ok. 45 minut .
    W tym czasie sos zredukować, żeby zgęstniał. Kawałki mięsa podawać z sosem .

    Mozna podac z kasza - mi takie połąćzenie bardzo smakuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować