Proste, szybie i bardzo smaczne danie. Polecam... :)
Składniki:
0,5 kg mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry
2 średnie marchewki
kilka różyczek brokuła
1 mała cukinia
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki kukurydzy
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
zioła prowansalskie
szczypta mielonego imbiru
suszony tymianek
suszony rozmaryn
papryka słodka i ostra
sól
pieprz
1 łyżeczka masła klarownego
Mięso z udek w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, podsmaż w na maśle klarownym. Wlej sos sojowy i posyp przyprawami.
2.Marchewkę obierz, umyj, pokrój w plastry. Cukinię umyj, pokrój w plastry, paprykę w paseczki. Do podsmażonych udek dodaj marchewkę, cukinię i paprykę, chwilkę podsmaż. Podlej bulionem lub wodą. Gdy warzywa będą al dente dodaj różyczki brokuła. Przypraw do smaku. Duś pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie.
3.Dodaj kukurydzę, jogurt lub śmietanę, gotuj chwilkę aż sos się zredukuje, przypraw do smaku. Smacznego!
Komentarze