Taki chlebowy warkocz to idealny dodatek do czerwonego barszczu!Ciasto jest puszyste i miękkie. Mięsne nadzienie nadaje mu wilgotności i pysznego smaku. Do warkocza można użyć innego mięsa, np. wieprzowe. Polecam!
Składniki:
Składniki na 1 sztukę:
• 500 gram mąki pszennej chlebowej typ 750,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1,5 szklanki letniej wody,
• 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
• 0,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżki oleju rzepakowego,
• 1 łyżeczka cukru,
Nadzienie:
• 0,5 kg mielonego fileta z indyka,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• olej rzepakowy do smażenia,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• sól do smaku,
• 1 jajko,
• 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
• jajko do posmarowania wierzchu,
• kminek do posypania
Mięsny warkocz drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy mięso. Całość smażymy i doprawiamy do smaku (można użyć ulubionych przypraw). Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimne dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy.
2.CIASTO:
Z ¾ szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Gotowy pozostawiamy by podrósł (na około 10 minut).
Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do kurczaka oraz wlewamy olej, pozostałą wodę i przygotowany rozczyn. Zagniatamy energicznie ciasto (ok 10- 15 minut).
3.Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około 50 minut.
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą z części wałkujemy na podłużny prostokąt. Wzdłuż środka każdego rozwałkowanego kawałka nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie.
5.Dokładnie zlepiamy brzegi.
Tak przygotowane, nadziane wałki układamy koło siebie miejscem łączenia do spodu.
6.Zaplatamy warkocz. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i odstawiamy do podrośnięcia.
Wyrośnięty warkocz pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony, delikatnie zrumieniony studzimy.
Komentarze