Mięsny warkocz drożdżowy

0 (0 ocen)

Taki chlebowy warkocz to idealny dodatek do czerwonego barszczu!Ciasto jest puszyste i miękkie. Mięsne nadzienie nadaje mu wilgotności i pysznego smaku. Do warkocza można użyć innego mięsa, np. wieprzowe. Polecam!

Składniki:

  • Składniki na 1 sztukę:
    • 500 gram mąki pszennej chlebowej typ 750,
    • 40 gram świeżych drożdży,
    • 1,5 szklanki letniej wody,
    • 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
    • 1 łyżeczka cukru,
    Nadzienie:
    • 0,5 kg mielonego fileta z indyka,
    • 1 cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • sól do smaku,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki bułki tartej
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania wierzchu,
    • kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Mięsny warkocz drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. NADZIENIE:
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy mięso. Całość smażymy i doprawiamy do smaku (można użyć ulubionych przypraw). Gotowe mięso odstawiamy do ostygnięcia. Gdy jest już zimne dodajemy do niego jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy.
  • dodanie rozczynu 2. CIASTO:
    Z ¾ szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Gotowy pozostawiamy by podrósł (na około 10 minut).
    Do miski wsypujemy mąkę, sól, przyprawę do kurczaka oraz wlewamy olej, pozostałą wodę i przygotowany rozczyn. Zagniatamy energicznie ciasto (ok 10- 15 minut).
  • ciasto przed wyrośnięciem 3. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Trwa to około 50 minut.
  • nakładanie nadzienia 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdą z części wałkujemy na podłużny prostokąt. Wzdłuż środka każdego rozwałkowanego kawałka nakładamy przygotowane wcześniej nadzienie.
  • sklejanie 5. Dokładnie zlepiamy brzegi.
    Tak przygotowane, nadziane wałki układamy koło siebie miejscem łączenia do spodu.
  • zaplatanie 6. Zaplatamy warkocz. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i odstawiamy do podrośnięcia.
    Wyrośnięty warkocz pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczony, delikatnie zrumieniony studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować