Mięsny pieróg drożdżowy

0 (0 ocen)

Dziś postanowiłam ciasto drożdżowe zrobić na wytrawnie. Rodzinie pomysł się spodobał.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki
    1 szkl mleka
    15 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    50 g masła
    1 łyżka oleju

    Farsz:
    200 g mięsa mielonego( u mnie łopatka)
    1 mała cebula
    małe jajko
    1 ząbek czosnku
    1 kostka rosołowa
    2 łyżki gorącej wody
    pieprz
    sól

    70 g żółtego sera

    1 jajko do smarowania ciasta
    1 łyżka masła do smarowania ciasta

    Forma 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mięsny pieróg drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Po pięciu minutach dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Farsz 2. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
  • Ser 3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Ciasto 4. Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać szklanką kółka tak jak na pierogi.
  • Nakładanie farszu 5. Łyżeczką nakładać farsz i trochę sera. Złożyć na pół i nie zlepiając złożyć oba końce razem i ścisnąć.
  • W formie 6. Układać w natłuszczonej formie, zaczynając od zewnątrz do środka formy.
  • Mięsny pieróg 7. Ciasto przykryć na kilka minut do podrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 35 - 40 min w temp. 180*C.
  • Gotowe, smacznego 8. Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem i na kilka minut przykryć ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort mięsny

To może cię zainteresować