Mięsny pieróg drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Po pięciu minutach dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
2.Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać.
3.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać szklanką kółka tak jak na pierogi.
5.Łyżeczką nakładać farsz i trochę sera. Złożyć na pół i nie zlepiając złożyć oba końce razem i ścisnąć.
6.Układać w natłuszczonej formie, zaczynając od zewnątrz do środka formy.
7.Ciasto przykryć na kilka minut do podrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 35 - 40 min w temp. 180*C.
8.Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem i na kilka minut przykryć ściereczką.
Komentarze