Mięsne słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników: mleko, jajka, cukier, drożdże, sól i margarynę dokładnie rozrobić na jednolitą masę. Później dodać mąkę, zagnieść i wyrobić ciasto.
2.Cebulkę i czosnek posiekać i przysmażyc na łyżce oleju.
3.Mięso mielone podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy.
4.Do mięsa mielonego dodać pokrojone w kostkę pieczarki, zeszkloną cebulkę z czosnkiem.
5.Na samym końcu wlać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać dodać przyprawy majeranek, gałke muszkatołową, doprawić solą i pieprzem do smaku.
6.Ciasto podzielić na dwie równe części. Dobrze je wykulać i rozwałkować na dwa okrągłe placki o grubośći 0,5cm. Na jednym placku zaczynając od środka, wyłożyć farsz w kaształcie zapełnionego koła o średnicy 10cm, zostawić 3 cm pustego miejsca i wokół koła znów wyłożyć resztę farszu.
7.Posypać startym żółtym serem, troszkę odłożyć do posypania na koniec. Drugim plackiem przykrywamy.
8.Zlepić końce dwóch placków a na środku widelcem zrobić okrąg (można sobie odcisnąć salaterka będzie równo) , końce ciasta naciąć nożem tak około 4cm i z jednej strony zlepić a drugą odkryć, posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
Komentarze