Mięsne jeżyki

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wyszły naprawdę pyszne. Polecam ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 pętka dobrej cienkiej kiełbasy
    1 duża czerwona papryka
    1 bagietka
    1 jajko
    przyprawy: papryka, czosnek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Grzanki

Mięsne jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażać aż zmięknie. Przyprawić pieprzem. Kiełbasę obrać z osłonek, wrzucić do maszynki do mielenia i zmielić.
  • 2. Bagietkę pokroić w drobną kostkę. Polać oliwą z oliwek i posypać papryką oraz czosnkiem. Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć.
  • 3. Do masy mięsnej dodać jajko i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać. Formować z niej okrągłe placki, wypełniać farszem paprykowym i uformować z nich kule. Powstałe kotleciki obtoczyć grzankach, tak by te dobrze do nich przylegały.
  • 4. Gotowe kotleciki wstawić do piekarnika na 20 minut do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować