składniki :
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki soli peklowej
4 liście laurowe
kilka ziaren kolorowego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki żelatyny w proszku
Mięsko w galarecie do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie:
mięso nacieramy solą peklową i odstawiamy na 24 godziny do lodówki
. po tym czasie kroimy mięso na 4 kawałki, dopasowując je wielkością do wielkości słoika ( u mnie 4 słoiczki po pół litra ). na spód słoika wkładamy po 1 listku laurowym, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego praz po pół ząbka czosnku pokrojonego w plastry. Następnie do słoików wkładamy mięso, wsypujemy po czubatej łyżce żelatyny i uzupełniamy wodą. zakręcamy słoiki i pasteryzujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. odstawiamy do wystudzenia
Porady
Do mięsa nie używamy żelatyny z przyprawami, ponieważ mięso będzie zbyt słone. Jeśli chcemy żeby było bardziej pikantne możemy dodać po kawałeczki papryczki chili
Komentarze