Mielonki drobiowe

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Nie ma to jak pyszna, aromatyczna domowa wędlina

  • 3 godz.

Składniki:

  • 80 dag filetów z kurczaka, 40 dag fileta z indyka, sól 19 g na kg mięsa, pieprz biały do smaku, szczypta zmielonych lisci laurowych, szczypta mielonego ziela angielskiego, szczypta kozieradki mielonej, 2 szczypty mielonego kminku, ząbek czosnku, 5 średnich pieczarek, 1/2 małej cebuli, 2 łyżeczki pełne żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mielonki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i pozbawione błonek i tłuszczu piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę ok 1 x 1 cm. Filet z indyka zmieliłam na makowym sitku wraz z ząbkiem czosnku. Mięsa połączyłam. Dodałam przyprawy i suchą żelatynę. Wyrabiałam ok 10 minut. Wyrobioną kleistą masę podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam starte na dużych oczkach pieczarki i cebulę które podduśiłam na łyżeczce masła - do momentu odparowania wody. Pieczarki z cebulą doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ze wzgledu na to że masy mięsnej nie było dużo bo na dwa batony osłonki termokurczliwe napełniłam za pomocą łyżki, upychajac ciasno by jak najmniej było luk. Dobrze zawiązałam końce. Gotowe mielonki włożyłam do garnka z wodą o temp 78 st. Parzyłam 70 min w temp 78 - 85
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować