Mielonki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i pozbawione błonek i tłuszczu piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę ok 1 x 1 cm. Filet z indyka zmieliłam na makowym sitku wraz z ząbkiem czosnku. Mięsa połączyłam. Dodałam przyprawy i suchą żelatynę. Wyrabiałam ok 10 minut. Wyrobioną kleistą masę podzieliłam na dwie części. Do jednej dodałam starte na dużych oczkach pieczarki i cebulę które podduśiłam na łyżeczce masła - do momentu odparowania wody. Pieczarki z cebulą doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ze wzgledu na to że masy mięsnej nie było dużo bo na dwa batony osłonki termokurczliwe napełniłam za pomocą łyżki, upychajac ciasno by jak najmniej było luk. Dobrze zawiązałam końce. Gotowe mielonki włożyłam do garnka z wodą o temp 78 st. Parzyłam 70 min w temp 78 - 85
Komentarze