Mielonka ze słoika

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 godz.

Domowe najlepsze

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    400 g wędzonego surowego boczku
    1 mała cebula
    pół główki czosnku
    1 łyżka pieprzu mielonego
    półtora łyżki soli
    garść świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielonka ze słoika 1. Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodałem miso mielone, posiekaną cebulę, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobiłem, wstawiłem do lodówki na całą noc.
  • Mielonka ze słoika 2. Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki.
    Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręciłem i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotowałem słoiki 1 ½ godziny i włożyłem do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować