Mielonka z sarny w słoiczku

4.45 (161 ocen)

Pyszna wędlinka na kanapki i nie tylko .....

Składniki:

  • -czosnek 2 ząbki
    -sarna udziec 70 dkg
    -boczek wieprzowy 35 dkg
    -jałowiec 6 kulek
    -tymianek
    -rozmaryn
    -majeranek
    -pieprz świeżo mielony
    -sól peklowa 1 łyżeczka
    -sól ziołowa 1/2 łyżeczki
    -bulion wołowy 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.45 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mielonka z sarny w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, jałowiec rozetrzeć w moździerzu .
    Umyć i osuszyć mięso, pokroić w kostkę.
    Zmielić boczek na małym sitku a sarninę na grubym.
    Przełożyć do miski, dodać przyprawy, wlać bulion, wyrobić na gładką masę.
    Odstawić na godzinę do lodówki pod przykryciem.
    Po tym czasie, przełożyć do słoiczków, dokładnie ubić mięso.
    Na dno garnka w którym będziemy gotować, wyłożyć ściereczkę, wstawić słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoika.
    Gotować 90 minut, zostawić w garnku, na drugi dzień zagotować jeszcze raz około 60 minut.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Jak słoiczki mają zostać na dłużej to można zagotować 3x ..,.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować