1 piers z kurczaka – 0,5 kg
Schab wieprzowy 1 kg
1,20 kg łopatki
0,70 kg boczku bez skóry
50 gr peklosoli
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Niepełna łyżka Maggi
3 szklanki zimnej, przegotowanej wody
4 łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
po 1 listku laurowym na każdy słoik
po 2 ziela na każdy słoik
8 słoiczków 0,5 litra i 2 szt 0,7 litra
Mielonka wekowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PIers z kurczaka i schab pokroić w kosteczkę.
Łopatkę i boczek zemleć.
Połączyć mięso mielone i krojone. Dodać sól peklową, majeranek , czosnek, Maggi i dokładnie wyrabiać przez ok. 5 minut, aż masa mięsna stanie się kleista.
Wtedy przykryć i odstawić na 2 godziny lub dłużej, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
Następnie do mięsa wlać 3 szklanki wody i rozpuszczoną żelatynę, ponownie dokładnie wymieszać i nakładać w słoiki do ¾ wysokości.
Do każdego słoiczka włożyć po 1 listku laurowym i po 2 ziarenka ziela angielskiego. Zamknąć i u stawić w dużym garnku na ściereczce. Wlać wodę do ¾ wysokości słoików i pasteryzować od momentu zawrzenia wody 1 godzinę. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem na 1 godzinę.
Następnego dnia powtórzyć pasteryzację i odwrócić słoiczki do góry dnem. Przykryć kocykiem . Niech tak postoją ok. 1 godziny.
Porady
Moja wersja jest droższa i chudsza, gdy chcemy mieć tłuszczyk na wierzch warto zamiast schabu dać boczek, ważne, aby gramatura mięsa była taka jak p wprzepisie
Komentarze