Mielone z warzywami z piekarnika

4.51 (179 ocen)

Mielone nie muszą być nudne dla ich urozmaicenia dodałam warzywa. Kotleciki zapiekłam w piekarniku zamiast smażyć, co obniżyło kaloryczność potrawy :)

Składniki:

  • • 500g mięsa mielonego z szynki (może być też z kurczaka, indyka),
    • 1 mała cebula
    • 1 mała marchewka,
    • Kawałek pora (ok. 5 cm)
    • ½ małej cukinii,
    • ¼ czerwonej papryki,
    • ząbek czosnku,
    • 2-3 łyżki puree z dyni,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki bułki tartej,
    • ok. 50 ml bulionu ( może być woda),
    • przyprawa do mięsa mielonego,
    • olej,
Wystaw ocenę:

4.51 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z warzywami z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, pora, paprykę, czosnek drobno kroimy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Cebulę, pora i marchewkę podsmażamy, studzimy.
  • 3. Bułkę tartą zalewamy bulionem.
  • 4. Mięso mielone przyprawiamy, dodajemy ząbek czosnku, jajko, namoczoną bułkę i warzywa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 5. Z gotowej masy "mięsnej" formujemy w rękach kotlety.
  • 6. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i układamy kotlety i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 190stopniach przez ok. 40 minut (po ok. 15 min. zdejmujemy folię i zapiekamy już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są dobrze upieczone w środku. Kotleciki mogą puścić troszkę soku ze względu na warzywa.
    Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych kotletcików :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować