obie wersje smaczne ale mnie bardziej smakowała wersja z wody:))Wzorowałam się wg tego przepisu, nieznacznie go zmieniłam: /przepis/mielone-z-piekarnika-2
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 kg szynki wieprzowej
25 dag pieczarek drobno pokrojonych
1 marchewka starta na grubych oczkach
1 cebula posiekana
Kawałek białego pora ok. 30 gram, pokrojonego w kostkę
0,5 kapusty pekinki drobno poszatkowanej
50 gram startego sera żółtego
0,5 pęczka koperku posiekanego
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w bulionie, potem osączona
1-2 łyżki kaszy manny
1 ząbek czosnku, nie miałam, to dałam 1 łyżeczkę granulowanego
2 szczypty słodkiej papryki mielonej
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta cukru
Sól lub przyprawa uniwersalna
Mielony pieprz kolorowy
DODATKOWO:
4 plastry serka topionego i folia aluminiowa oraz 2listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i 1 kostka bulionowa
Mielone z wody lub z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę zeszklić razem z porem, dodać pieczarki, szczyptę cukru i przyprawa uniwersalna, podsmażyć do odparowania płynu. Wystudzić.
Mięso wymieszać z warzywami, bułką, jajkiem, doprawić do smaku.
Z masy formować kotlety i ułożyć na blasze piekarnikowej wysłanej pergaminem, wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na 30 minut.
2.Ja natomiast z części masy zrobiłam roladki, na rozpłaszczone mięso ułożyłam po 2 plastry serka topionego , zrolowałam w folii aluminiowej i brzegi zakręciłam tak jak skręcamy cukierki. Końce połączyłam razem tworząc koszyk, aby było łatwiej wyjąć z wody. W garnku zagotowałam wodę z 2 listkami laurowymi, zielem angielskim i 1 kostką bulionową, włożyłam roladki i gotowałam 30 minut.
Komentarze