Kotlety miękkie i soczyste polane aromatycznym sosem to pyszne jedzonko.
50 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
100 g ugotowanego ryżu
2 małe marchewki ok. 100 g gotowane razem z ryżem
300 g świeżych borowików
Składnik dodatkowy:
600 g łopatki wieprzowej do zmielenia
Składniki robocze:
1 jajko
1 posiekana i zeszklona cebula do mięsa
bułka tarta do lekkiego obtoczenia
olej do smażenia kotlecików
1 posiekana i zrumieniona cebulka do borowików
łyżka masła do ich smażenia
0,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
100 ml. słodkiej śmietanki 18% + 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu
sól i pieprz mielony do przyprawienia
Składniki do dekoracji:
sałata
natka pietruszki w gałązce i część posiekana
pomidorki koktajlowe
4.Usmażyć na maśle dodając pod koniec zrumienioną cebulkę i doprawiając do smaku.
Przełożyć do rondelka, wlać rosół i pogotować 15 minut.
Mąkę dokładnie rozprowadzić w śmietance, całość wlać do borowików.
5.W tym czasie kiedy gotuje się sos usmażyć na oleju obtoczone w bułce tartej niewielkie kotleciki.
Wyłożyć na talerze, polać sosem z borowikami, przybrać sałatą, pomidorkami i posypać natką.
6.Smacznego i soczystego zajadania :)
7.To danie wspaniale wygląda i smakuje również na drugi dzień, zapieczone w piekarniku lub kombiwarze.
Komentarze