Mielone z nadzieniem porowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dać pory i paprykę do patelni na rozgrzany olej (1 łyżka). Dodać vegetę. Smażyć mieszając. Jak się warzywa zeszklą, dodać keczup, 1 łyżkę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie i woda wyparuje. Odstawić do wystudzenia.
2.Do miski dać mięso, czosnek, odciśniętą kajzerkę, 2 jajka, sól i pieprz.
Wyrobić mięso ręką na jednolitą masę.
Podzielić mięso na porcje.(ja miałam 4 duże porcje). Na tyle samo porcji podzielić nadzienie.
Na papierze do pieczenia lub na zwilżonej desce, każdą porcję rozłożyć na placek, na środek ułożyć farsz i złożyć mięso na połowę, zlepić brzeg (jak pieroga) i formować wałeczek. Tak postępować z następnymi porcjami. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z trzech stron w oleju.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
3.Mielone podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką jako danie obiadowe,
lub z pieczywem polane keczupem jako przystawka.
Komentarze