Mielone wołowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z dodatkami świetny materiał na obiad...bez, sprawdzi się na idealną przekąskę.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
    1 łyżka musztardy dijon
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    1/2 łyżeczki gorczycy
    1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    100 ml bulionu wołowego
    4 duże pieczarki
    1 cukinia
    2 pomidory
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    150 g startego żółtego sera
    sól, pieprz

Mielone wołowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone wołowe z warzywami 1. Wołowinę mielimy na średnich oczkach, dodajemy musztardę i przyprawy utłuczone w moździerzu. Przyprawy razem z bulionem dodajemy do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 4 części, umieszczamy w obręczach (9 cm), robiąc z mięsa 2 cm rant. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy pomidory (bez skóry i nasion, pokrojone w kostkę), zioła prowansalskie, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, układamy na mięsie. Następnie dajemy cukinię z pomidorami. Na wierzch układamy starty ser. Całość przekładamy na blaszkę i zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy