Ciasto Miętusek

4.47 (146 ocen)

Ciasto to jest szczególne bo uwielbiam wszystko co miętowe ;) Nie tylko pięknie wygląda ale także obłędnie smakuje.

Składniki:

  • Składniki:
    3 jajka
    szczypta soli
    1/3 szklanki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    2 czubate łyżki kakao

    Krem miętowy:
    0,75 l mleka 3.2%
    2 budynie waniliowe 60 g
    300 g landrynek miętowych
    3 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes)
    1,5 kostki masła
    Pianka agrestowa:
    600 ml kremówki
    3/4 szklanki wrzącej wody
    2 galaretki
    Ponadto:
    200 g herbatników
    czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Ciasto miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do ubitych białek dodać przesiany proszek do pieczenia, mąkę i kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.
    W między czasie przygotować krem. 2 szklanki szklanki mleka i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż mleko zacznie wrzeć. W osobnej miseczce wymieszać pozostałą ilość mleka z proszkiem budyniowym i dodać je go gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na herbatniki, wyrównać- posypać startą czekoladą.
    Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

    Smacznego;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Mięta Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować