Miętowo-kawowy torcik z polenty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodka i nieco urozmaicona wersja popularnej polenty.

  • 40 min

Składniki:

  • Polenta:
    350 g kaszy kukurydzianej
    100 g karmelków miętowych
    5 szklanek wody
    4 łyżki cukru
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

    Polewa:
    4 łyżki margaryny
    200 g śmietany 12%
    1/2 szklanki mleka
    100 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
    2 łyżeczki mąki pszennej
    150 g rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Polewa Karmel Polenta

Miętowo-kawowy torcik z polenty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mię 1. Karmelki zalać szklanką wody i odstawić na noc.
  • mię 2. Do rozpuszczonych miętówek dolać 4 szklanki wody, dodać cukier i kawę - zagotować. Na wrzątek wsypać kaszę - gotować 7 min, stale mieszać. Garnek zdjąc z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 10 min.
  • mię 3. Ciepłą polentę wylać na blachę (39 x 24) wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do stężenia.
  • mię 4. Margarynę rozpuścić, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wlać śmietanę, zawiesinę z mleka i mąki oraz rodzynki. Całość zagotować. Masę lekko ostudzić.
  • mię 5. Zestaloną polentę oblać polewą.
  • mię 6. Torcik przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Czas przygotowania deseru nie uwzględnia czasu rozpuszczania karmelków i studzenia polenty. Karmelki najlepiej namoczyć w garnku, w którym będzie gotowana kasza - jeśli nie wszystkie się rozpuszczą, gorąca woda na pewno to zrobi. Jeśli brak czasu na całonoczne rozpuszczanie cukierków, można od razu rozpuścić je gotując. Jeśli Ktoś lubi bardzo słodkie desery, można dodać do polenty więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kasza Kakao Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować