Bardzo smaczna potrawa z wykorzystaniem upieczonego mięsa jagnięcego.
Składniki:
woreczek ryżu
kawałek pieczonej jagnięciny
3 papryki: czerwona, zielona, żółta
3 większe cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
3 ząbki czosnku
mała garść świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
suszony lubczyk do smaku
Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plasterki.
Umyte cebulki kroimy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Umyte papryki kroimy w paski. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę, gdy się zrumieni dodajemy paprykę,przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę, a potem dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy ogień.
2.Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, lubczyk.) i pokrojone, upieczone mięso.
3.Wszystko razem dusimy na małym ogniu, w miarę potrzeby, dolewamy małą ilość wody. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną miętę i smażymy jeszcze ok. 4 minuty.
4.Podajemy z ryżem.
Porady
Do przygotowania takiej potrawy można użyć każdego mięsa pieczonego (kurczak, indyk, kaczka, wieprzowina ).
Komentarze