Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna potrawa z wykorzystaniem upieczonego mięsa jagnięcego.

Składniki:

  • woreczek ryżu

    kawałek pieczonej jagnięciny
    3 papryki: czerwona, zielona, żółta
    3 większe cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
    3 ząbki czosnku
    mała garść świeżej mięty
    sól i pieprz do smaku
    suszony lubczyk do smaku

    oliwa
    woda

Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
    Mięso kroimy w plasterki.
    Umyte cebulki kroimy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Umyte papryki kroimy w paski. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę, gdy się zrumieni dodajemy paprykę,przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę, a potem dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy ogień.
  • dodajemy mieso 2. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, lubczyk.) i pokrojone, upieczone mięso.
  • dusimy razem jakiś czas 3. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, w miarę potrzeby, dolewamy małą ilość wody. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną miętę i smażymy jeszcze ok. 4 minuty.
  • podane z ryżem 4. Podajemy z ryżem.

Porady

Do przygotowania takiej potrawy można użyć każdego mięsa pieczonego (kurczak, indyk, kaczka, wieprzowina ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy