Miętowy sernik-powiew lata

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny orzeźwiający miętowo-czekoladowy sernik na zimno idealny na nadchodzące gorące wiosenno-letnie dni,mięta idealnie komponuje się z gorzką czekoladą wielbiciele słodkości będą zachwyceni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na okrągłą tortownicę o śr 26 cm:
    150 g okrągłych biszkoptów

    Masa miętowo-czekoladowa:
    50 dag sera mascarpone
    500 g śmietany kremówki 36%
    4 żółtka
    5 łyżeczek żelatyny
    100 g cukru pudru
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao
    2 pęczki świeżej mięty
    50 ml likieru miętowego+ 100 ml do nasączenia biszkoptów
    100 ml soku jabłkowego lub winogronowego
    2 galaretki zielone-agrestowe lub kiwi

    Dekoracja:
    listki mięty
    bita śmietana
    wiórki czekoladowe


Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Miętowy sernik-powiew lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Układamy biszkopty 1. Biszkopty nasączamy w likierze miętowym do połowy układamy ściśle obok siebie w okrągłej tortownicy.
  • Masa jajeczna z miętą 2. Przygotowujemy masę:
    Żółtka jaj wbijamy do miski wsypujemy puder i w gorącej kąpieli wodnej ubijamy na puszystą prawie białą pianę,łączymy z serkiem mascarpone miksujemy,wsypujemy startą na tarce czekoladę i dodajemy posiekane drobniutko umyte i osuszone wcześniej listki mięty-łodyżki zostawiamy nie wyrzucamy,mieszamy delikatnie wszytko razem.
  • Gotujemy sok jabłkowy z miętą 3. Sok jabłkowy zagotowujemy z pozostawionymi łodyżkami mięty,zostawiamy na 10 minut do ostygnięcia odcedzamy lub przeciskamy przez gazę wywar.
  • Łączymy ze śmietaną wylewamy na biszkopty 4. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody łączymy z likierem i sokiem jabłkowym.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy masę miętowo czekoladową i ubijając cały czas wlewamy cienkim strumieniem żelatynę z sokiem i likierem miętowym.Całość delikatnie mieszamy wylewamy na nasączone biszkopty.
    Masę wygładzamy układamy na serniku listki świeżej mięty.
  • Rozpuszczamy galaretki zalewamy udekorowany sernik 5. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody gdy zaczną lekko tężeć wylewamy na sernik wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia.
    Smacznego!

Porady

Rada: Gdy nie mamy likieru miętowego możemy go zrobić domowym sposobem: Garść świeżych liści mięty macerujemy zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy wódką,zostawiamy na 24 godziny,po czym przeciskamy przez gazę .I dodajemy do ciasta. Inspiracją było czasopismo"Przyjaciółka"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

4.99 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Powiew lata

To może cię zainteresować