Miętowy syrop

4.47 (165 ocen)

  • 60 min

Jeśli macie na ogrodzie miętę i nie wiecie co z nią zrobić, polecam syrop miętowy. Jest on doskonałym dodatkiem do lodów, ciast, herbaty i deserów. Syrop jest bardzo aromatyczny i naturalny.

  • 60 min

Składniki:



  • 30 gałązek mięty
    2 litry wody
    1 kg cukru
    sok z 1 limonki
Wystaw ocenę:

4.47 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy Dodatki

Miętowy syrop - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Miętę oczyścić i odsączyć na sitku.
    2. Następnie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
    3.Gotować Ok 30 minut.
    4.Po tym czasie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
    5.Na drugi dzień odcedzić gałązki przez sito. Miętowy wywar posłodzić i dodać sok z limonki.
    6.Gotować go jeszcze ok 40 minut.
    7.Można go nalewać wrzący do butelek bez ponownego pasteryzowania. Buteleczki ustawiać do góry dnem.

Porady

Jeśli chcemy by syrop był gęsty , dodajemy jeszcze więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować