Propozycja na lekki posiłek podany w bardzo atrakcyjnej formie. Omlet ze świeżą miętą wizualnie przypominający makaron z sałatką warzywną z białym serem. Polecam!
Składniki:
Na 4 duże lub 8 małych porcji
Omlet:
8 jajek
2 łyżki posiekanej mięty
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
szczypta chilli
sól do smaku
olej do smażenia
Sałatka:
1 nieduża kapusta pekińska (300 g)
200 g selera naciowego
14 cm – owy kawałek pora
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego lubczyku
250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki kurkumy
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Miętowy omlet z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na omlet dokładnie wymieszać , następnie na rozgrzanej niewielkiej ilości oleju usmażyć 4 placki...
2.… na rumiano z obu stron.
3.Kapustę poszatkować, seler pokroić na małe kawałki, pora posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski, dodać szczypiorek i lubczyk, wsypać kolendrę, gałkę muszkatołową i kurkumę – wymieszać.
4.Dołożyć biały ser i jogurt – ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
Przygotowane omlety pokroić w paski przypominające makaron spaghetti. Na każdą porcję przeznaczyć ½ lub jeden cały omlet, który podawać przybrany sałatką warzywno – serową.
Komentarze