Ciasto miodowo-serowa krówka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z mąki, żółtek, jajek, miodu, śmietany, sody, cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Piec każdą osobno przez 15 - 20 min. w temp. 180*C w formie 25/35 cm.
2.Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując.
Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem, obciążyć i włożyć do lodówki do stężenia.
3.Słonecznik uprażyć na patelni na maśle. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.
Porady
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy miodowe blaty nasiąkną masą serową.
Ciasto przygotowałam według przepisu CAPRI z blogu "Z cukrem pudrem".
Komentarze