Miodowo-krówkowe ciasto z prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Orzeszki ziemne siekamy i chwilę prażymy na suchej patelni.
W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy uprazone orzeszki ziemne . Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. , mieszamy zeby masa sie nie przypaliła.Odstawiamy do przestudzenia.
2.Mąkę przesiewamy z sodą.
Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części .
Dwie części ciasta wykładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut.
Trzecią cześć ciasta tez wykładamy na blaszkę, na ciasto wyłkładamy przygotowaną warstwę z orzeszkami , równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok. 12 minut w temp.180° C.
3. Wykonanie całości: Pierwszy upieczony blat smarujemy równo wymieszaną masa krówkowa , przykrywamy drugim blatem , rozprowadzamy znow mase krówkową, przykrywamy trzecim miodowym blatem z orzeszkami.
4. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły .
Najlepsze jest na drugi dzien,
smacznego:).
Porady
zamiast gotowej masy krówkoej mozna uzyc masy z cukierków krówek.
Komentarze