Miodowo-kawowa karkówka z orientalną nutą

0 (0 ocen)

Mój kolejny eksperyment- połączenie mięsa z kawą okazało się wyborne. Upieczona karkówka nie dość, że ma piękny, rumiany kolor, jest soczysta, aromatyczna i chrupiąca z wierzchu. Rodzina i goście zajadali się ze smakiem. Mieszanka tajskich ziół nadaje pieczeni wspaniałego smaku i zapachu.

Składniki:

  • -2 kg karkówki wieprzowej bez kości
    -sól

    Marynata:
    -1 łyżeczka czarnej kawy
    -1 łyżka miodu płynnego
    -1 łyżka ziół tajskich
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -4 łyżki wrzącej wody
    -6 łyżek oleju
    -szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miodowo-kawowa karkówka z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzamy przez 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie przecedzamy przez drobne sitko. Do zaparzonej kawy (bez fusów) dodajemy pozostałe składniki marynaty i dokładnie mieszamy.
  • 2. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Nacieramy solą, wrzucamy do marynaty i dokładnie nacieramy marynatą. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  • 3. Karkówkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 2 godziny, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!

Porady

-Mięsko jest idealne na ciepło na obiad i na zimno jako domowa wędlina. -Użyłam mieszanki ziół tajskich marki Kotanyi dostępnej w każdym większym markecie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować