Miodownik z powidłami

4.51 (196 ocen)

Ciasto jest przepyszne z dodatkiem powideł śliwkowych nie jest takie słodkie.

Składniki:

  • Ciasto
    masło - 1/4 kostki
    śmietana - 3 łyżki
    cukier - 3/4 szkl
    jajka - 2 szt
    mąka - 3 szkl
    soda - 2 łyżeczki
    miód sztuczny - 3 łyżki
    KREM
    kasza manna - 5 łyżek
    mleko - 0,5 l
    margaryna - 1 kost
    cukier - 0,5 szkl
    Dodatkowo :
    sok z cytryny
    aromat rumowy
    powidła śliwkowe- 180 g
    Polewa :
    śmietana 24% -2 łyżki
    margaryna - 2 łyżki
    cukier - 2 łyżki
    kakao - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem
  • 2. Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor.
  • 3. Krem
    Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować.
  • 4. Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy, gotować do zgęstnienia, ostudzić.
  • 5. Do miski przełożyć pokrojoną na kawałki margarynę, utrzeć.
  • 6. Do utartej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy manny, 2 krople aromatu rumowego i łyżkę soku z cytryny, dokładnie utrzeć.
  • 7. Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta.
  • 8. Polewa:
    Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru.
  • 9. Składanie ciasta:
    Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem. Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować