Miodownik z orzechowa skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do mąki wsypujemy cukier oraz sodę, dodajemy margarynę, jajka oraz miód.Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy na 3 kawałki. Z każdego rozwałkowujemy cienki placek (około 0,5cm), który pieczemy 20 min w 180 stopniach.
Masa budyniowa:
Mleko zagotowujemy z cukrem oraz miodem. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, a kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego mieszaninę z mąki. Kiedy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę. Mieszamy do rozpuszczenia margaryny i dokładnego połączenia z resztą masy. Studzimy.
Orzechowa skórka:
Cukier rozpuszczamy w rondlu , dodajemy miód i margarynę. Wsypujemy posiekane orzechy i mieszamy do momentu aż wszystkie orzechy będą oblepione karmelem.
Upieczone ciasto miodowe przekładamy wystudzoną masą budyniową a przed ostatnim przekładamy dżemem porzeczkowym. Na wierzchu układamy orzechy w karmelu.
Komentarze