MIODOWNIK z ORZECHOWA SKORUPKĄ

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

pyszne miodowe blaty przekładane kremową masą budyniową pokryte orzechami w karmelu

  • 60 min

Składniki:

  • (forma 24x36cm)

    Ciasto:
    1/2 kg mąki
    200 g cukru
    200 g margaryny
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 jajka

    Masa budyniowa:
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki miodu
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 margaryny

    Orzechowa skórka:
    2 łyżki miodu
    100 g margaryny
    100 g cukru
    3 szklanka orzechów

    dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z orzechowa skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do mąki wsypujemy cukier oraz sodę, dodajemy margarynę, jajka oraz miód.Zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie dzielimy na 3 kawałki. Z każdego rozwałkowujemy cienki placek (około 0,5cm), który pieczemy 20 min w 180 stopniach.

    Masa budyniowa:
    Mleko zagotowujemy z cukrem oraz miodem. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, a kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego mieszaninę z mąki. Kiedy budyń zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę. Mieszamy do rozpuszczenia margaryny i dokładnego połączenia z resztą masy. Studzimy.

    Orzechowa skórka:
    Cukier rozpuszczamy w rondlu , dodajemy miód i margarynę. Wsypujemy posiekane orzechy i mieszamy do momentu aż wszystkie orzechy będą oblepione karmelem.

    Upieczone ciasto miodowe przekładamy wystudzoną masą budyniową a przed ostatnim przekładamy dżemem porzeczkowym. Na wierzchu układamy orzechy w karmelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować