Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na sześć części. Każdą część cienko wałkujemy i wykładamy na blaszkę (25x35). Pieczemy po 7 minut w 170 stopniach. Studzimy.
2. Masa orzechowa: w garnku roztapiamy łyżkę masła dodajemy orzechy, miód i cukier. Wymieszać i zagotować. Jedną część ciasta posmarować powidłami i wyłożyć masę orzechową. Piec 8 min. w temp. 170 stopni.
3. Kaszę gotujemy w 2,5 szkl. mleka z cukrem. Resztę mleka mieszamy z budyniem. Wlewamy budyń do gotującego się mleka z kaszą. Wymieszać i gotować ok. 4 min. Studzimy, ucieramy z masłem.
4. Na pierwszy placek smarujemy powidła, następnie 1/5 masy. Kładziemy następny placek i nakładamy masę czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy ciasto z masą orzechową.
Komentarze