Miodownik z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest pracochłonny, ale pyszny i idealny na świąteczny stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    4 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru
    15 dag miodu
    ¾ masła
    3 jajka
    2 łyżeczki sody
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa
    3 szklanki mleka
    6 łyżek kaszy manny
    ½ szklanki cukru
    Budyń waniliowy
    kostka masła
    Masa orzechowa
    200 g orzechów
    Łyżka masła
    ½ szklanki cukru
    Oraz: powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na sześć części. Każdą część cienko wałkujemy i wykładamy na blaszkę (25x35). Pieczemy po 7 minut w 170 stopniach. Studzimy.
    2. Masa orzechowa: w garnku roztapiamy łyżkę masła dodajemy orzechy, miód i cukier. Wymieszać i zagotować. Jedną część ciasta posmarować powidłami i wyłożyć masę orzechową. Piec 8 min. w temp. 170 stopni.
    3. Kaszę gotujemy w 2,5 szkl. mleka z cukrem. Resztę mleka mieszamy z budyniem. Wlewamy budyń do gotującego się mleka z kaszą. Wymieszać i gotować ok. 4 min. Studzimy, ucieramy z masłem.
    4. Na pierwszy placek smarujemy powidła, następnie 1/5 masy. Kładziemy następny placek i nakładamy masę czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na wierzchu układamy ciasto z masą orzechową.

Porady

najlepszy po dwóch dniach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować