Miodownik z masą z kaszy manny

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne ciacho

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO

    0,5 kilograma mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 kostki margaryny
    2 jajka

    KREM

    3 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    0,5 szklanki cukru
    1 kostka masła

    POLEWA

    30 dag orzechów włoskich
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    0,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik z masą z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski. Mikserem wyrobić jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Upiec 3 placki. 20 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.

    KREM Mleko przelać do garneczka. Dodać do niego cukier i kaszę mannę. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia. Ostudzić. Zimną kaszę utrzeć z miękkim masłem.

    POLEWA Orzechy sparzyć wrzątkiem. Pozostawić orzechy w wodzie do momentu aż nie ostygną. Odcedzić. Przełożyć do garneczka razem z pozostałymi składnikami. Dobrze wszystko razem rozpuścić. Wymieszać.

    Masę podzielić na dwie części. Na pierwszy blat ciasta położyć jedną część masy. Następnie przykryć ją drugim blatem i na niego rozsmarować drugą część masy. Przykryć trzecim blatem i na niego wylać przygotowaną polewę. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować