Miodownik z masą serową

4.42 (227 ocen)

Pyszne ciasto, które najlepiej smakuje na 2-3 dzień. Sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole ale również do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    4 szkl mąki pszennej
    1 1/5 kostki margaryny
    1,5 łyżki miodu
    2 płaskie łyżki przyprawy korzennej
    1 jajko
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 szkl cukru
    1/3 szkl śmietany

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiadereczka
    1,5 szkl cukru
    1/2 kostki masła
    3 jajka
    1/2 szkl mleka
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki przyprawy do serników (z wanilią i skórką cytrynową)

    Polewa:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1/4 kostki margaryny
    1 łyżeczka żelatyny

    kolorowa posypka i siekane migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.42 (227 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Miodownik Desery

Miodownik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec w blaszkach (24x36cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Ostudzić.
  • 2. Masa serowa: Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera, dodać przyprawę. Podgrzewać, stale mieszając, aż masa będzie gęsta.
  • 3. Placki miodowe przełożyć gorącą masą, odstawić do ostygnięcia. Polać polewą, udekorować.
  • 4. Polewa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Polać ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Kakao Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować