Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1,5 szkl cukru
1/2 kostki masła
3 jajka
1/2 szkl mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy do serników (z wanilią i skórką cytrynową)
Miodownik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części i upiec w blaszkach (24x36cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Ostudzić.
2.Masa serowa: Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera, dodać przyprawę. Podgrzewać, stale mieszając, aż masa będzie gęsta.
4.Polewa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Polać ciasto.
Komentarze