Miodownik z kremem z kaszy manny i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Dokładnie mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, miód i posikane masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto dzielimy na 4 części. Blaszkę o średnicy 30x25 wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wałkujemy bardzo ciężko na papierze przyciętym do blaszki. Pieczemy około 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C aż ciasto będzie zarumienione. Upieczone ciasto przekładamy na blat. To samo robimy z pozostałym ciastem.
2.Masa:
Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miski, dodajemy kaszę mannę i mieszamy. Kiedy mleko się gotuje wlewamy do niego kaszę mannę i energicznie mieszamy, aż masa zrobi się gęsta. Studzimy pod przykryciem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce masy ciągle miksując. Dodajemy parę kropli olejku migdałowego.
3.Na pierwszy blat ciasta nakładamy 1/2 kremu. Na to drugi blat ciasta. Teraz smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy trzecim blatem ciasta. Na to dajemy drugą połowę masy i przykrywamy czwartym blatem ciasta. Dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi, kokosem lub orzechami.
Komentarze