Miodownik z kremem mleczno - śmietanowym i karmelem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszny miodownik z puszystym delikatnym kremem. Kolejnym jego atutem jest słodycz karmelu. Pycha

  • 25 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 puszka masy kajmakowej

    Masa mleczna:
    2 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego np. firmy Gostyń
    330ml śmietany 30%
    5 łyżeczek żelatyny
    5 łyżek cukru pudru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik z kremem mleczno - śmietanowym i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Zimne ciasta posmarować kajmakiem.
  • 2. Masa mleczna: Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Mleko ubijać aż podwoi objętość, śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Ubite mleko i śmietanę połączyć ze sobą delikatnie miksując. Masę wyłożyć na ciasto z kajmakiem, przykryć ciastem z karmelem zwróconym do masy mlecznej. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować