Miodownik z kremem mleczno - śmietanowym i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Zimne ciasta posmarować kajmakiem.
2.Masa mleczna: Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Mleko ubijać aż podwoi objętość, śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Ubite mleko i śmietanę połączyć ze sobą delikatnie miksując. Masę wyłożyć na ciasto z kajmakiem, przykryć ciastem z karmelem zwróconym do masy mlecznej. Wierzch polać polewą.
Komentarze