Miodownik z kremem kefirowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Miodowe - kawowe blaty przełożone puszystym kremem kefirowym na bazie budyniu, Ciasto miękkie, aromatyczne i pyszne, Idealne na święta i na niedzielne leniwe popołudnie.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma o wymiarach 25x40cm
    Ciasto miodowe:
    5 jajek
    250g margaryny
    ¾ szklanki miodu
    ¼ szklanki cukru
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    4 łyżki sypkiej kawy parzonej

    Krem kefirowy;
    500ml mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru pudru
    1 szklanka kefiru
    200g masła
    powidła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik z kremem kefirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Zagotować margarynę, miód i cukier. Do zimnej masy wbijać kolejno jajka utrzeć na puch. Do ciasta dołożyć mąkę wymieszaną z sodą i kawą dokładnie wymieszać mikserem. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części i upiec osobno na złoty kolor w 180 stopniach przez ok. 10 – 15 minut.
  • 2. Krem kefirowy; Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budyń wraz z mąkami, wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń i kefir. Utrzeć na puszysty gładki krem.
  • 3. Przełożenie:
    Każde ciasto posmarować powidłami i kremem. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować