Miodownik z kremem a'la milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy cukier wanilinowy i jaja. Mleko i miód podgrzewamy do rozpuszczenia się miodu. Studzimy i wlewamy do reszty składników. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
2.Każdą część rozwałkowujemy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach 24x36 cm. 2 placki pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach (jeden na razie zostawiamy) Studzimy.
3.Przygotowujemy karmel na wierzch ciasta: margarynę roztapiamy. Dodajemy miód i cukier, gotujemy aż się skarmelizuje (ok. 7 minut). Gorącą masę równomiernie wykładamy na surowy placek. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
4.Przygotowujemy masę Milky Way: Mleko zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Miękką margarynę ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy ostudzone płynne mleko oraz mleko w proszku. Ucieramy aż powstanie jednolity krem.
5.Na pierwszy placek wylewamy połowę masy Milky Way. Dokładnie wygładzamy, przykrywamy drugim plackiem i znów wylewamy drugą połowę masy i wygładzamy. Przykrywamy plackiem z masą karmelową.
6.Orzeszki ziemne drobno siekamy, posypujemy wierzch ciasta i lekko dociskamy.
Komentarze