Miodownik z kaszą manną

4.45 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto miodem pachnące, ze świętami się kojarzące.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    15 dkg miodu
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem
    1 proszek do pieczenia

    Krem:
    1/2 l mleka
    3-4 łyżki kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny Palma z murzynkiem
    2-3 krople olejku migdałowego

    Polewa:
    6 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    6 dag cukru
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w garnku z miodem i cukrem pudrem. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy cały czas mieszając. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 2 blachy 40x25 cm. Piec w temp. 170 stopni, aż zbrązowieje. Ciasto najlepiej jest upiec 1-2 dni przed nałożeniem masy.
  • 2. Mleko należy zagotować i dodać do niego kaszę mannę, po czym gotować do zgęstnienia. Porządnie wystudzić. Miękką margarynę zmiksować z olejkiem i stopniowo dodawać kaszkę. Gotową masą należy przełożyć placki.
  • 3. Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę, cukier i kakao. Pomału gotujemy, aż zgęstnieje. Ostygniętą polewą smarujemy wierzch ciasta.

Porady

Wierzch ciasta można posypać świeżymi lub uprażonymi orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować