Miodownik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy w garnku z miodem i cukrem pudrem. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajka i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy cały czas mieszając. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 2 blachy 40x25 cm. Piec w temp. 170 stopni, aż zbrązowieje. Ciasto najlepiej jest upiec 1-2 dni przed nałożeniem masy.
2.Mleko należy zagotować i dodać do niego kaszę mannę, po czym gotować do zgęstnienia. Porządnie wystudzić. Miękką margarynę zmiksować z olejkiem i stopniowo dodawać kaszkę. Gotową masą należy przełożyć placki.
3.Margarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę, cukier i kakao. Pomału gotujemy, aż zgęstnieje. Ostygniętą polewą smarujemy wierzch ciasta.
Porady
Wierzch ciasta można posypać świeżymi lub uprażonymi orzechami włoskimi.
Komentarze