Miodownik z chrupiącą górą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Miód, margarynę i cukier puder wsypać do garnka. Rozpuścić i kolejno przestudzić.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajka oraz śmietanę. Wszystko staranie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części.
2 z nich rozwałkować i piec każdą po 15 min w temp 180 stopniach na blaszce wyłożonym papierem.
2.WARSTWA ORZECHY:
Orzechy posiekać. Następnie trzeba je sparzyć wrzątkiem.
Miód, cukier i margarynę rozpuścić. Gdy masa będzie gładka i jednolita dodajemy orzechy. Na ostatni rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy masę orzechową i pieczemy przez 20 min 10 stopniach. Zostawiamy w formię do wystudzenia.
3.MASA:
Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukry i podgrzewamy. Żółtka ubijamy. Dosyć ciepłe mleko odlewamy do garnuszka, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do żółtek wlewamy mleko i przesiane mąki wszystko mieszając mikserem. Wlewamy to do gotującego sie mleka. Gotujemy przez ok 3 min. Zostawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy i dodajemy stopniowo budyń, do utrzymania gładkiej masy.
4.SKŁADANIE:
Upieczony blat kładziemy na desce i smarujemy do 1/2 kremu. Następnie kładziemy kolejny blat i wykładamy resztę kremu, Na wierzch kładziemy blat z orzechami. Wszystko wstawiamy w chłodnę miejsce na dobę, by blaty zwilgły
SMACZNEGO!!!
Porady
By na budyniu nie zrobiła się skórka, przykryj go folią spożywczą
Komentarze