Miodownik z chrupiącą górą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Miodownik był jednym z pierwszych moich ciast. Wiąże z nim wiele wspomnień i rodzinnych spotkań, przy kubku świeżo mielonej kawy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:

    500 g maki
    5 łyżek miodu
    0,5 szklanka cukru pudru
    70 g margaryny
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Warstwa orzechowa:

    300 g orzechów włoskich
    150 g cukru
    100 g margaryny
    5 łyżki miodu

    Masa:

    1/2 l mleka
    3 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z chrupiącą górą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Miód, margarynę i cukier puder wsypać do garnka. Rozpuścić i kolejno przestudzić.
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę oczyszczoną, ostudzoną masę, jajka oraz śmietanę. Wszystko staranie zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części.
    2 z nich rozwałkować i piec każdą po 15 min w temp 180 stopniach na blaszce wyłożonym papierem.
  • 2. WARSTWA ORZECHY:

    Orzechy posiekać. Następnie trzeba je sparzyć wrzątkiem.
    Miód, cukier i margarynę rozpuścić. Gdy masa będzie gładka i jednolita dodajemy orzechy. Na ostatni rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy masę orzechową i pieczemy przez 20 min 10 stopniach. Zostawiamy w formię do wystudzenia.
  • 3. MASA:

    Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukry i podgrzewamy. Żółtka ubijamy. Dosyć ciepłe mleko odlewamy do garnuszka, resztę doprowadzamy do wrzenia. Do żółtek wlewamy mleko i przesiane mąki wszystko mieszając mikserem. Wlewamy to do gotującego sie mleka. Gotujemy przez ok 3 min. Zostawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy i dodajemy stopniowo budyń, do utrzymania gładkiej masy.
  • image-0dvglvi 4. SKŁADANIE:

    Upieczony blat kładziemy na desce i smarujemy do 1/2 kremu. Następnie kładziemy kolejny blat i wykładamy resztę kremu, Na wierzch kładziemy blat z orzechami. Wszystko wstawiamy w chłodnę miejsce na dobę, by blaty zwilgły

    SMACZNEGO!!!

Porady

By na budyniu nie zrobiła się skórka, przykryj go folią spożywczą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować