Miodownik z budyniem na gorąco i karmelizowanym słonecznikiem

4.42 (157 ocen)

  • 15 min

Pyszny, pyszny i pyszny:)

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 słoik powideł śliwkowych

    Krem:
    1litr mleka
    10dag mąki ziemniaczanej
    2łyżki maki zwykłej
    7dag masła
    cukier waniliowy
    15dag cukru
    2żółtka
    1 jajko

    Krokant słonecznikowy:
    100g słonecznika
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła

Wystaw ocenę:

4.42 (157 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodownik z budyniem na gorąco i karmelizowanym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Po ostygnięciu każde ciasto posmarować powidłami.
  • 2. Krem: Z mleka odlać ok. 1,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować, gorącą masę wylać na dwa ciasta posmarowane powidłami. Przykryć ostatnim ciastem dowolnie udekorować.
  • 3. Krokant słonecznikowy: Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i cały czas mieszając, uprażyć na lekko złoty kolor. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować