Miodownik z budyniem na gorąco i karmelizowanym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Po ostygnięciu każde ciasto posmarować powidłami.
2.Krem: Z mleka odlać ok. 1,5szklanki, większą połowę mleka zagotować z masłem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puch pod koniec wsypać obie mąki i dodać odlane mleko. Mieszaninę wlać do gotującego się mleka. Zagotować, gorącą masę wylać na dwa ciasta posmarowane powidłami. Przykryć ostatnim ciastem dowolnie udekorować.
3.Krokant słonecznikowy: Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i cały czas mieszając, uprażyć na lekko złoty kolor. Ostudzić.
Komentarze