1.Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, podzielić na 4 części i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Każdy kawałek rozwałkować lub dokładnie wyłożyć w blaszce i piec po 10 min na złoty kolor w 180 stopniach. Po upieczeniu czterech placków odłożyć do wystygnięcia. Po paru minutach placki zrobią się twarde.
Masa:
Mleko ugotować z kaszą manną, co jakiś czas mieszając aby nie powstały grudki.
Z masła, cukru pudru, cukru waniliowego i żółtek utrzeć masę, następnie dodawać stopniowo zimną kaszę mannę, cały czas ucierając.
Na spodzie blaszki kładziemy jeden placek i smarujemy go cienką warstwą dżemu i masy, przykrywamy kolejnym plackiem i powtarzamy czynność, z trzecim robimy to samo a wierzch czwartego smarujemy masą z kaszy manny.
Polewa:
Całość gotować do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając.
Gdy polewa ostygnie polać górę ciasta.
Na kilka godzin pozostawić, ciasto aby przeszło i zmiękło a następnie przechowywać w lodówce.
Komentarze