Miodowiec z masą jabłkową i kokosową

5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne miodowe ciasto przełożone masą z dodatkiem kaszy manny. Ciasto idealne dla osób, które nie przepadają za "zbyt słodkimi" wypiekami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    • 60 dag mąki
    • 30 dag cukru
    • 25 dag margaryny
    • 4 łyżki miodu
    • 2 całe jajka
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    masa jabłkowa:
    • 1 kg jabłek
    • szklanka cukru
    • cukier waniliowy
    • 1/2 szklanki wody
    • 3/4 szklanki kaszy manny
    • 1 łyżka masła
    • 1 galaretka pomarańczowa
    masa kokosowa:
    • 1/2 l mleka
    • 25 dag masła
    • 4 łyżki kaszy manny
    • 2 łyżki cukru
    • 10 dag wiórków kokosowych
    ponadto:
    • polewa czekoladowa
    • wiórki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Miodownik Desery

Miodowiec z masą jabłkową i kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK

To może cię zainteresować