Miodowe z rolkami i kremem orzechowo-rumowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto miodowe z dużym dodatkiem orzechów włoskich. Dodatek powideł i galaretek czyni go lekko kwaskowe. Idealne na świąteczny stół, do kawy w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki krem:
    Forma 24x36 cm
    1 kostka masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki miodu
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    4 łyżki rumu
    Kilka kropli olejku pomarańczowego
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
    Ciasto miodowe:
    2 szklanki mąki
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka płaska sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    15 dag margaryny
    Ciasto na rolady:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 kostka margaryny
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Powidła śliwkowe 1/2 l
    1/2 szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka wiśniowa
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania wierzchu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowe z rolkami i kremem orzechowo-rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ciasto miodowe - mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki ciasta miodowego. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Wałkujemy na prostokąty i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.
    Ciasto na rolady: składniki przenosimy na stolnicę, mieszamy nożem, następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na prostokąty, smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w formie w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
    Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki(orzechy drobno zmielone, rum, cynamon, miód,olejek) mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy grubo zmielone i delikatnie mieszamy.
    Galaretki rozpuszczamy osobno według przepisu na opakowaniu, studzimy. Do ciasta używamy mocno tężejące.
    Działanie końcowe: Na spód 1 ciasto miodowe, połowa kremu orzechowego, rolady, 1 łyżka kremu cieniutko rozsmarowane. Następnie galaretki wylewamy łyżeczką na przemian zielona z czerwoną. Studzimy w lodówce. Przykrywamy drugim plackiem posmarowanym od spodu pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki na całą noc, obciążając ciasto. Wierzch pudrujemy grubo cukrem pudrem.
    Według mnie ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień, gdy placki lekko zwilgną.

Porady

1.Ciasto można udekorować orzechami smażonymi w miodzie i maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować