Ciasto miodowe z dużym dodatkiem orzechów włoskich. Dodatek powideł i galaretek czyni go lekko kwaskowe. Idealne na świąteczny stół, do kawy w gronie najbliższych.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki krem:
Forma 24x36 cm
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka cynamonu
4 łyżki rumu
Kilka kropli olejku pomarańczowego
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka płaska sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
15 dag margaryny
Ciasto na rolady:
3 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Powidła śliwkowe 1/2 l
1/2 szklanki drobno siekanych orzechów włoskich
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
Tłuszcz do formy
Cukier puder do posypania wierzchu.
Miodowe z rolkami i kremem orzechowo-rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ciasto miodowe - mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki ciasta miodowego. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Wałkujemy na prostokąty i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.
Ciasto na rolady: składniki przenosimy na stolnicę, mieszamy nożem, następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na prostokąty, smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w formie w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki(orzechy drobno zmielone, rum, cynamon, miód,olejek) mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy grubo zmielone i delikatnie mieszamy.
Galaretki rozpuszczamy osobno według przepisu na opakowaniu, studzimy. Do ciasta używamy mocno tężejące.
Działanie końcowe: Na spód 1 ciasto miodowe, połowa kremu orzechowego, rolady, 1 łyżka kremu cieniutko rozsmarowane. Następnie galaretki wylewamy łyżeczką na przemian zielona z czerwoną. Studzimy w lodówce. Przykrywamy drugim plackiem posmarowanym od spodu pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki na całą noc, obciążając ciasto. Wierzch pudrujemy grubo cukrem pudrem.
Według mnie ciasto najlepiej smakuje na 3 dzień, gdy placki lekko zwilgną.
Porady
1.Ciasto można udekorować orzechami smażonymi w miodzie i maśle.
Komentarze