Najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec na święta już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp.
1 godz. 30 min
Składniki:
300 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
75 ml miodu
50 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao)
Miodowe dzwoneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka dni.
Komentarze