miodowe dzwoneczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec na święta już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 jajko
    50 ml oleju
    75 ml miodu
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Miodowe dzwoneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.43 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto miodowe z orzechami

To może cię zainteresować