Miodowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto miodowe z nutą jabłek nasączonych rumem i orzechów włoskich. Warte wypróbowania!

Składniki:

  • 400 g jabłka
    125 g masła (miękkiego)
    160 g miodu
    50 g cukru
    320-340 g mąki
    3 szt jajek
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    szczypta soli
    3 łyżki rumu
    0,5 szklanki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj i obierz ze skórki jabłka. Pokrój w dużą kostkę i zalej rumem. Wymieszaj i odstaw (zamiast rumu możesz użyć soku z cytryny).
  • 2. Jajka ubij z cukrem, dodaj z miodem i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj.
  • 3. Połącz mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przesącz do masy jajecznej. Zmiksuj ciasto na jednolitą masę.
  • 4. Rozdrobnij orzechy, połowę dodaj do ciasta. Jabłka wyjmij z rumu. Delikatnie mieszając, połącz z ciastem.
  • 5. Masę wylej do formy 24 cm, posyp resztą orzechami. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto miodowe z orzechami

To może cię zainteresować