Miodowe ciasto z orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na bardzo szybkie i bardzo smaczne miodowe ciasto z orzechami. Wilgotne, miodowe z wyczuwalną korzenną nutą idealne do gorącej herbaty..

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦300 g mąki tortowej
    ◦1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki przyprawy do piernika
    ◦3 jajka
    ◦110 g cukru
    ◦210 g masła
    ◦255 g miodu
    ◦1 łyżka wody
    ◦80 g orzechów włoskich

    Składniki na lukier:
    ◦80 g cukru pudru
    ◦1 ½ łyżki płynnego miodu
    ◦1-2 łyżki ciepłej wody

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦bułka tarta do formy
    ◦opcjonalnie posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodowe ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

    Do dużego rondelka przekładamy miód, cukier i masło. Dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i solą. Syrop z miodu, cukru i masła studzimy i dodajemy jaja – ucieramy.

    Na koniec dodajemy mąkę i posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut.

    Przygotowanie lukru:
    Cukier puder łączymy z miodem i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszamy aż otrzymamy jednolity lukier.

    Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier, możemy udekorować orzechami włoskimi lub cukrowymi posypkami.

    Jak lukier zastygnie zdejmujemy obręcz.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować