Dziś zapraszam na bardzo szybkie i bardzo smaczne miodowe ciasto z orzechami. Wilgotne, miodowe z wyczuwalną korzenną nutą idealne do gorącej herbaty..
60 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
◦300 g mąki tortowej
◦1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
◦½ łyżeczki soli
◦2 łyżeczki przyprawy do piernika
◦3 jajka
◦110 g cukru
◦210 g masła
◦255 g miodu
◦1 łyżka wody
◦80 g orzechów włoskich
Składniki na lukier:
◦80 g cukru pudru
◦1 ½ łyżki płynnego miodu
◦1-2 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo:
◦tłuszcz do formy
◦bułka tarta do formy
◦opcjonalnie posypki cukrowe
Miodowe ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Do dużego rondelka przekładamy miód, cukier i masło. Dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i solą. Syrop z miodu, cukru i masła studzimy i dodajemy jaja – ucieramy.
Na koniec dodajemy mąkę i posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder łączymy z miodem i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszamy aż otrzymamy jednolity lukier.
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier, możemy udekorować orzechami włoskimi lub cukrowymi posypkami.
Komentarze