Miodowe bułeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne i bardzo łatwe bułeczki, moje dzieci je uwielbiają, idealne na śniadanie do szkoły.

Składniki:

  • 15 dkg margaryny
    1/2 kg mąki
    3 łyżki cukru
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    150 ml mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże jabłka

Miodowe bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier oraz margarynę pokrojoną w kosteczki, wszystko razem rozcierać, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, dodać wtedy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. W kubku ubić miód, mleko i jajka,dolać do ciasta, następnie szybko zagnieść ciasto. Odstawić na 30 min, aby ciasto nam odpoczęło.
  • miodowe bułeczki z jabłkami 2. Na stolnicy podsypać dość dużo mąki bo ciasto się klei, maczając dłonie w mące rozciągnąć na placek do 2cm grubości, szklanką wyciąć krążki i uformować bułeczki które ułożyć na wysmarowanej blaszce.
    Piec w temp. 200st około 15 min.

Porady

Bułki smakują podane z dżemem, masłem lub suche.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy