Miodowe buchty

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodkie i miękkie drożdżowe bułeczki. Idealne z domową konfiturą, podane z herbatą, na jesienne długie wieczory.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1/3 szklanki miodu
    1 szklanka letniego mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    15g świeżych drożdży
    50g miękkiego masła

    do posmarowania:
    1 jajko

Miodowe buchty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę z solą, zrobić wgłębienie i wlać do niego: miód, roztrzepane jajko i drożdże. Zagniatać ciasto, dodając na koniec masło.
    Wyrobić, masa powinna być elastyczna i lekko klejąca. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Po wyrośnięciu uformować z ciasta bułeczki, podsypując stolnicę i ręce mąką. Układać je w indywidualnych foremkach lub w niewielkiej formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Znów przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • 3. Posmarować wierzch napuszonych bułeczek roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec aż bułeczki będą rumiane, około 25 minut. Podawać lekko ciepłe z konfiturą i miodem.

Porady

Należy pamiętać, aby ciasto nie było zbyt ciepłe- możemy wtedy sparzyć drożdże. Nie powinno się zbytnio podsypywać ciasta mąką, lepsze bułeczki wyjdą z ciasta klejącego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy