Miodowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pracochłonne i złożone ale dla takiego ciasta warto poświęcić czas. Po prostu jest WSPANIAŁE :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    4 szklanki mąki pszennej
    300g masła lub margaryny
    2 jaja
    14 łyżek cukru pudru
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt:
    4 jajka
    1 niepełna szklanka cukru
    1 niepełna szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem budyniowy:
    1,5 szklanki mleka
    300g masła
    op. cukru waniliowego
    1 czubata łyżka maki pszennej
    1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
    2-3 łyżki cukru
    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    2 op. galaretki truskawkowej
    2 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    wszystkie składniki połączyć na stolnicy, wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na wielkość klasycznej formy. Upiec każdy placek osobno na złoty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać pół szklanki cukru. W osobnej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na puch ( do momentu aż cukier się rozpuści). Do masy żółtkowej dodać pianę z białek, wymieszać drewnianą łyżką. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 minut w temp.180 stopni.
  • 3. Masa budyniowa:
    W połowie szklanki mleka rozpuścić mąki, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione mąki i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu.
  • 4. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier i ok.2-3 łyżki wody. Podsmażyć. Do gorących jabłek dodać galaretki i wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia, do momentu aż zaczną tężeć.
  • 5. Miodowa szarlotka:
    Krem budyniowy podzielić na 6 części. Pierwszy placek miodowy posmarować pierwszą częścią kremu budyniowego, na to wyłożyć połowę masy jabłkowej. Drugi placek miodowy posmarować 2 częścią kremu i ułożyć tak by krem leżał na jabłkach. Ciasto posmarować trzecią warstwą kremu, ułożyć biszkopt, posmarować czwartą częścią kremu, ułożyć trzeci placek miodowy, znów posmarować piątą częścią kremu, ułożyć pozostałe jabłka. Przykryć ostatnim plackiem miodowym posmarowanym kremem budyniowym tak by krem był na jabłkach. Ciasto polać polewą czekoladową.

Porady

To ciasto najlepiej smakuje dwa dni później, gdyż jest wystarczająco miękkie i z łatwością można je pokroić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować