Miodowa stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek i położyć na natłuszczoną, posypaną mąką blachę. Każdy placek pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Do przyrządzenia kremu zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego kaszę manna. Mieszamy 5-10 minut, a następnie dodajemy cukier. Kiedy kasza lekko przestygnie mieszamy ją z żółtkami, a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy do kaszy miękkie masło oraz sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.Blaty ciasta przekładamy wystudzonym kremem, pamiętając, żeby nie smarować ostatniego blatu, którym przykrywamy ciasto.
5.W rondelku przyrządzamy polewę -wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej konsystencji. Kiedy polewa lekko ostygnie pokrywamy nią całkowicie wystudzone ciasto.
6.Polewę ozdabiamy migdałami i kokosem wedle uznania.
Komentarze